Muž, který vás dojme

18:29 Unknown 2 Comments


Dovolte mi, abych vám představila Oveho. Táhne mu na šedesát, je to morous a kverulant a chystá se opustit svět. Předem musí samozřejmě vše zajistit a ponechat přesné instrukce, ale pak už mu nic nebude stát v cestě. To si alespoň myslí. Chybně, jak se díky této skvělé knížce dovídáme.

Určitě víte, co se o téhle knize říká: bývá přirovnávána ke Stoletému staříkovi. Stejně jako většina takovýchto přirovnání je i tohle zavádějící. Obě knížky jsou sice řazeny do humoristické prózy a jejich hlavní hrdina není zrovna nejmladší x), ale tím to začíná i končí. Muž jménem Ove je podle mě o třídu jinde (v dobrém slova smyslu).

Zpočátku se opravdu může zdát, že se jedná o další humoristickou knížku, která staví na podivínském hrdinovi, kterému se dějí ještě podivnější věci. Příběh Oveho je ale tak obyčejný, jak si jen dokážete představit. Ove žije sám ve svém domě, miluje své auto a pořádek. Bohužel mu chybí to, co miloval nejvíce: jeho žena. Bez ní nechce na světě zůstat, a tak se rozhodne spáchat sebevraždu. Jak se ale zdá, tohle rozhodnutí úplně změní jeho život. Od okamžiku, kdy se rozhodne zemřít, totiž začne žít víc než kdy jindy. Do jeho života totiž vstupuje Parvaneh - žena, která se přistěhuje do sousedství s manželem a dvěma malými dcerkami. Ove o jejich pozornost ani za mák nestojí, ale Parvaneh Oveho co chvíli potřebuje. A čtenář najednou zjistí, že Ove není starý mrzout. Tedy je, ale především je to člověk s velkým srdcem, které pod vrstvami mrzutosti tluče nejlépe, jak to jen dokáže.

Nemůžu říct, že by mě Ove nerozesmál. Ano, určité pasáže jsou opravdu vtipné. Ale mnohem více a častěji mě tahle knížka hluboce dojímala. Je to nesmírně lidský příběh, který ukazuje, jak složitá je lidská psychika, a že první dojem může hluboce klamat. 

Přiznám se, že autor si mě získal již první stránkou, na níž je tohle věnování:

Tohle věnování je stejně lidské jako knížka, která je sepsaná kousek za ním. Čiší z něj stejná láska, jakou v příběhu oplývá Ove, i když to nemusí být z počátku vidět. 

Myslím, že Muž jménem Ove je ideální knížka na podzim. Ukrývá totiž hřejivý příběh, v němž je stáří, láska, moudrost a naděje. Příběh jako stvořený pro odpočinek u šálku čaje. Zkrátka si to přečtěte, stojí to za to :-).

Muž jménem Ove
(En man som heter Ove)
Fredrik Backman
Host, 2015
333 stran
95%

Po přečtení si pusťte:
(V téhle knížce jde o auta hodně. Hlavně o Saaby. A i když by to Ove nikdy takhle pankáčsky neřekl, lásku by skrze auta uměl vyznat určitě. Beatles sice touhle písničkou lásku úplně nemysleli, ale co už... x))

2 komentáře:

  1. Úžasná recenze. :) Já jsem zatím četla Babička pozdravuje a omlouvá se, moc se mi to líbilo. Všichni ostatní říkají, že Ove byl ještě lepší, tak už se těším, jak se na něj dostane řada.
    Zvu tě na soutěž s HG.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se zase chystám na Babičku, tak je fajn vědět, že se Ti líbila :-)

      Vymazat

Charlotte. Používá technologii služby Blogger.